tiistai 26. kesäkuuta 2012

Tomaattiset seitangrillipihvit ja nokkosmuhennos




Taannoin mökillä oleillessani pääsin pitkästä aikaa käyttämään hyväkseni luonnon antimia eli tässä tapauksessa villivihanneksia. Villiyrtit päätyivät salaattiin ja leivän päälle ja nokkoset haudutettiin muhennokseksi grilliruoan seuraksi.

Grilliin päätyi tofun, patongin ja ananaksen lisäksi itse valmistettuja seitanpihvejä. Seitanin grillaaminen on yleensä tofua helpompaa, sillä se pysyy paremmin koossa, eikä murene ritilän väleihin. Kun seitanin jättää vielä marinoimatta, se ei pääse tarttumaan ritilän pintaan vaan kypsyy tasaisesti.

Hyvää hiillosta kannattaa odottaa, jos siis käyttää hiiligrilliä. Hiilien sytyttämisen jälkeen, hiillos on yleensä kohdillaan parinkymmenen minuutin kuluttua. Grillaus ei siis tarkoita liekittämistä!

Olen tehnyt joskus parempaakin seitania, mutta ihan syötäviä tuli piffeistä tälläkin reseptillä:

- 4 dl vehnägluteenijauhoja

- 1 rkl pippurisekoitusta (ilman suolaa)

- 1 rkl paprikajauhetta

- 1 rkl sipulijauhetta

- 1 rkl provencale yrttimausteseosta

- 3 rkl tomaattipyreetä (1 tlk)

- 2 rkl soijakastiketta

- loraus oliiviöljyä

- 2 - 2 1/2 dl vettä

Sekoita mausteet hyvin jauhojen sekaan. Sekoita soijakastike veden joukkoon. Lisää jauhoihin tomaattipyree, oliiviöljy ja vesi-soijakastikeseos pienissä erissä. Painele taikinaa samaan aikaan haarukalla. Kun seos alkaa muodostua taikinamaiseksi, jatka vaivaamista käsin. Gluteeni tekee taikinasta nopeasti sitkeää, joten jauhojen ja nesteen yhdistäminen pitää tapahtua ripeästi.

Valmiista taikinasta on helpointa muotoilla pötkylä, joka viipaloidaan sitten pihveiksi. Pihvit kannattaa leikata noin kolmen sentin paksuisiksi. Sillä tavoin taikinasta tulisi riittää seitsemään suurehkoon pihviin. Pihvit keitetään vielä ennen grillausta tilavassa kattilassa, suolalla tai soijakastikkeella maustetussa vedessä. Painele pihvit littanoiksi käsin ja lihanuijan avulla ja laske pihvit varovasti yksi kerrallaan kiehuvaan veteen. Pihvejä keitetään noin kymmenen minuuttia, jonka aikana ne turpoavat miltei kaksinkertaisiksi.

Keitetyt pihvit voi vielä painella kuiviksi ennen grillausta. Hyvässä hiilloksessa seitanpihvejä saa grillata yli kymmenen minuuttia, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä ja pihvien pinta on saanut väriä.


Nokkosmuhennos:

- 1/2 l nuoria nokkosen lehtiä ja latvuksia

- 1 1/2 l vettä

- paistamiseen soveltuvaa vegaanista margariinia tai öljyä

- 2 kevätsipulia varsineen

- 1 tl mustapippuria

- 1 tl suolaa

- 1 rkl vehnäjauhoja

- 1 dl ruoanlaittoon soveltuvaa kasvikermaa

Tuoreet nokkosen lehdet pitää ryöpätä ennen ruoaksi valmistamista. Lehtien upotus noin viideksi minuutiksi kiehuvaan veteen poistaa kasvin polttavuuden, jonka jälkeen sitä voi käyttää huoletta. Keitinvesi jätetään vaikka kukkien kasteluun, mutta sitä ei voi käyttää enää ravinnoksi.

Pilko ryöpätyt nokkoset ja kevätsipuli pieneksi silpuksi. Kuullota sipulia ensiksi pannulla pari minuuttia, lisää sitten nokkonen ja mausteet. Paista nokkosta pannulla kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Sekoittele sen jälkeen vehnäjauhot nokkos-sipuliseoksen joukkoon. Lisää kerma ja anna muhennoksen kiehahtaa. Tarjoile samantien lämpimänä.


Erityisesti aloittelevalle vegaanille on suuresti hyötyä Vegaanituotteet -sivustosta. Sieltä löytää mm. listat vegaanisista kasvikermoista ja margariineista. Uutuuksiakin kannattaa vilkuilla silloin tällöin. Helpottaa kummasti ostoksilla käymistä etenkin silloin, kun tarvitsee poiketa muuallekin kuin vain vihannestiskille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti