keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Raa'at porkkanafalafelit ja paholaisenhillo



Viime ravintolapäivänä Turussa olisi ollut tarjolla punajuurifalafelia. En ehtinyt maistelemaan, mutta ajattelin kokeilla myöhemmin omaa versiotani. Nyt kuitenkin päädyin raakaan porkkanafalafeliin Fragrant Vanilla Cake -blogin innoittama. 

Kastikkeeksi surautin tahinin lisäksi "paholaisenhilloa", raakaa sekin.

Falafelit (n.25 reilunkokoista pyörykkää)

- 3 porkkanaa

- 2 dl auringonkukansiemeniä

- 1 dl oluthiivahiutaleita (ei ole raakaa, eli voi jättää pois, mutta lisää tilalle vaikka seesamia)

- 1,5 dl tattarisuurimoita

- 1 dl seesaminsiemeniä

- 3 rkl tahinia (= seesaminsiemeniä + kylmäpuristettua öljyä + vuorisuolaa)

- 1 tl jauhettua korianteria tai 1/2 dl tuoretta lehtikorianteria

- 1 tl jeeraa eli juustokuminaa

- 1 tl jauhettua inkivääriä tai pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna

- 1/2 tl cayenne-pippuria

- 1/2 tl mustapippuria

- 1 tl vuorisuolaa

- 1 valkosipulinkynsi

-  puolikkaan sitruunan mehu

Laita auringonkukansiemenet ja seesaminsiemenet yöksi likoamaan. Liota myös tattaria kymmenisen minuuttia edellisenä iltana ja huuhtele sen jälkeen useaan kertaan kylmällä ja kuumalla vedellä. Idätä tattaria yön yli.

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Huuhtele auringonkukan- ja seesaminsiemenet ja pehmennä niitä tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tattarinitujen kanssa.

Sekoita keskenään porkkanaraaste, oluthiivahiutaleet, auringonkukansiemenet, seesaminsiemenet, tattarinidut, tahini, mausteet, murskattu valkosipulinkynsi ja sitruunan mehu. Voit käyttää valmista raakaa tahinia tai valmistaa sen itse esimerkiksi Mea Salon ohjeella.
 

Pyörittele massasta valmiiksi pyöryköitä ja valmista sitten kastike:


Paholaisenhillo:


- 3 tomaattia

- 1 punainen paprika

- 1 punainen chili

- 1 valkosipulinkynsi

- 1/2 tl vuorisuolaa

- 1/2 tl  mustapippuria

- 1 tl oreganoa

- 1 tl etikkaa

- aavistus steviaa tai muuta mieleistäsi makeutusta

- 2 rkl chia-siemeniä + 1 dl vettä

Laita chia-siemenet veteen likoamaan n. 15 minuutiksi. Sekoittele välillä.

Pese kasvikset. Poista paprikasta ja chilistä siemenet ja pilko kaikki kasvikset paloiksi. Surauta kaikki ainekset (chia-siemeniä lukuunottamatta) tehosekoittimella tasaiseksi. Lisää seoksen joukkoon chia-siemenlima ja sekoita niin, että lima leviää tasaisesti.

4 kommenttia:

  1. Hei, sinulla on niin oiva blogi! Haluaisin kokeilla kaikkia reseptejäsi :-) Nämä falafelit jos laittaisin nyt ensimmäiseksi jonoon, niin pari kysymystä olisi paikallaan: mistä saa oluthiivahiutaleita? Entäs tattarisuurimot, ovatko ne niitä jyvämäisiä mitä saa ihan normikaupasta?

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pipsa, kuin myös! Tattarisuurimot tarkoittaa juurikin niitä kokonaisia jyviä, mitä löytää jo melkeinpä joka kaupasta. Oluthiivahiutaleet on ravintolisä eli niitä löytyy joittenkin hyvin varusteltujen ruokakauppojen lisäksi luontaistuoteliikkeistä esim. Ruohonjuuri ja Punnitse & Säästä :)

    VastaaPoista
  3. Ihania mausteita olet käyttänyt palleroisiin (niitä täytyy ehdottomasti kokeilla :) Jeeran löysin intialaisen keittokirjan ohjeista ja olen siitä saakka käyttänyt sitäa ahkerasti ... Se antaa tosi kivan maun kaikenlaisiin ruokiin!
    Kurpitsasose-smoothie houkuttelee kovasti - kuinka valmistat soseen? Kurpitsajäätelössä olet käyttänyt omavalmistamaa sosetta .... Keitätkö kurpitsan pelkässä vedessä, vai maustatko soseen vielä jollain tapaa?
    Mukavata viikonloppua sinulle Elma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeera on yksi lempparimausteistani ja se sopii valtavan hyvin yhteen korianterin kanssa. Intialainen keittiö on kyllä mausteittensa puolesta ehdottomasti paras!
      Kannattaa kokeilla. Makeita herkkuja valmistaessani höyrytän kurpitsan kypsäksi ilman mausteita eli keittäen pelkässä vedessä. Hienoa sosetta teen aina sauvasekoittimella, mutta esim. pihvitaikinaan lisään pelkällä haarukalla survottua kypsää kurpitsaa. Kurpitsamausteet (kaneli, muskotti, neilikka, inkivääri) voi lisätä joko kurpitsasoseeseen tai vasta valmiiseen ruokaan tai taikinaan.

      Kurpitsaista syksyä sinulle!

      Poista