maanantai 28. tammikuuta 2013

Gluteenittomat pizzahyrrät


Ryhdyin valmistamaan gluteenittomia sämpylöitä Puoltitiessä-blogin Anni Minervalta ryövätyllä ohjeella, mutta päädyinkin tekemään osasta taikinasta gluteenittomia pizzahyrriä.
Pizzahyrrät ovat siitä mukava herkku, että niiden täytteitä voi varioida loputtomiin ja valmistustapa on kuta kuinkin sama kuin korvapuusteilla.

Kirjoitan ohjeen tähän vielä uudelleen tavalla, jolla itse valmistin taikinan. Alkuperäinen ohje löytyy siis täältä.




Taikina:

- n. 1/2 pss kuivahiivaa

- 3 dl kaurahiutaleita (keliaakikot huom: puhdasta kauraa!)

- 1 rkl psylliumjauhetta

- 1 rkl pellavansiemenrouhetta

- 4 dl vettä

- 1 tl ruususuolaa

- ripaus sokeria

- 1/2 dl öljyä

- n. 3 dl tattarijauhoja

Täyteeksi esim. :

- valkosipulia silputtuna

- tuoretta/kuivattua basilikaa

- aurinkokuivattua tomaattia

- oreganoa

- auringonkukansiemeniä

- öljyä

Sekoita kuivahiiva, psyllium ja pellavansiemenrouhe kaurahiutaleitten joukkoon. Lisää sekaan vesi 42-asteisena. Anna taikinan turvota 10-15 minuuttia. Sekoita sen jälkeen joukkoon loput ainekset. Lisää jauhot viimeiseksi. Taikina saa jäädä hieman pehmeäksi, mutta sen on silti irrottava hyvin astian reunoilta.

Kumoa taikana hyvin jauhoitetulle leivonta-alustalle. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Jauhoita myös kaulin (lue: viinipullo) huolellisesti ja kaulitse taikinapalat vuorotellen ohuiksi suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (kuten korvapuusteja tehdessä). Voitele levyt hyvin öljyllä. Suosittelen tietysti käyttämään sulatettua neitsytkookosöljyä, mutta aurinkokuivattujen tomaattien öljy sopii myös täydellisesti, sillä se tuo samalla makua täytteeseen.

Lisää levyille pieniksi pilkotut täytteet. Käytin itse aineksia, joista halusin päästä eroon eli: 4 valkosipulinkynttä, 1 punainen chili, nippu tuoretta basilikaa ja kourallinen auringonkukansiemeniä per levy. Muista levittää täytteet tasaisesti reunoja myöten. Kierritä taikinalevy pidempää sivua myöten rullalle (apuna kannattaa käyttää jonkin sortin lastaa). Voitelemalla saumakohdan vedellä, saat rullan pysymään kasassa. Leikkaa rullasta veitsellä n. 4 sentin paksuisia siivuja ja nosta palat leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille leikkauspinta ylöspäin. Kypsennä hyrriä 225 asteessa n. 10 minuuttia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti