torstai 21. helmikuuta 2013

Sitruuna-rosmariinikeksit


Murotaikina valmistuu myös vegaanisena ja vieläpä ilman margariinia ja transrasvoja! Taikinan valmistus onnistuu vallan mainiosti kylmäpuristetulla kookosöljyllä, kunhan vain muistat pitää sitä ennen leivontaa huoneenlämmössä.

Alunperin tarkoituksenani ei ollut tehdä kekseistä gluteenittomia, mutta tällä kertaa kaapissani ei ollut tarjolla muuta kuin yksi avaamaton gluteeniton jauhoseospaketti. Muita jauhoja en uskaltanut käyttää, sillä avattujen jauhopussien säilytykseen käyttämästäni kuiva-ainekaapista löytyi tänään ensimmäinen jauhotoukka (YÖK!). Tarkemmin sanottuna ilmeisesti hinkalokuoriainen eli jo toukkavaiheen ohittanut otus :S

Onko kellään ollut kokemuksia kyseisistä loiseläjistä tai muista vastaavista? Miten helposti toukat erottuvat jauhojen joukosta? Uskallanko käyttää enää avattuja jauhopusseja?
Kauhuissani jo odottelen laajempien tutkimusten tuloksia... Meneeköhän tässä nyt koko kaapin sisältö vaihtoon? Toukathan eivät suinkaan kuulu vegaanin ruokavalioon.

Sitruuna-rosmariinikeksit (2 pellillistä):

- 2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 dl luomuruokosokeria

- 3 1/2 - 4 dl gluteenitonta jauhoseosta

- 1 tl leivinjauhetta

- 1/2 tl ruokasoodaa

- 1/2 tl aitoa vaniljajauhetta

- luomusitruunan raastettu kuori

- 1/2 rkl kuivattua rosmariinia

- 1/2 tl etikkaa

- 1 rkl vettä tai kasvimaitoa

Muista käyttää huoneenlämpöisiä raaka-aineita!

Sekoita kuivat aineet sokeria lukuun ottamatta sekaisin. Sekoita sokeri kookosöljyn joukkoon esim. sauvasekoittimella. Lisää vähitellen kuivat aineet, raastettu luomusitruunan kuori, etikka ja vesi. Muotoile taikinasta paksu taikinapötkö. Peitä taikina tuorekelmulla ja laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin kovettumaan.

Ota taikina kylmästä. Leikkaa taikinapötköstä paloja ja pyörittele niistä (kostutetuin käsin) pieniä taikinapalloja. Asettele pallerot leivinpaperilla päällystetylle pellille ja painele littaniksi. Paista keksejä uunissa 175 asteessa n. 15-20 minuuttia tai kunnes keksit ovat levinneet ja saaneet hieman väriä reunoihin.
 

Keksit toimivat parhaiten sellaisenaan teepikkuleipinä eli parhaimmassa tapauksesssa rauhaisan iltateehetken kruunaajina. Testaa keksejä esim. mansikka-rooibosjuoman kera :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti