sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Hapankaalitäytteinen ruispeltipiirakka



Vaikka lunta tupruttaakin tällä hetkellä taivaan täydeltä, on mielestäni tullut aika siirtyä jo keväisempiin aiheisiin. Tuskin maltan odottaa parsasesonkia ja korvasienten metsästystä mutta miitä nyt joutunee vielä jonkin aikaa odottelemaan. Sen sijaan sopivaa sesonkiruokaa alkukevääseen saa aikaan kaalista. Kaalit ovat siitä mahtavia, että niitä pystyy syömään Suomessakin lähes ympäri vuoden sillä kesälle, syksylle ja talvelle on kaikille olemassa omat lajikkeensa. Näiden lisäksi on olemassa myös kevätaikaan sopiva kaali, nimittäin hapankaali. Säilötty kaali on parasta salaattia keväällä ennen virallista lehtisalaatti/villisalaattisesonkia.

Hapankaali valmistetaan fermentoimalla, jolloin siihen muodostuu maitohappobakteereja. Hapankaalia kannattaisi syödä päivittäin, sillä sen sisältämät maitohappobakteerit parantavat mm. suoliston bakteerikantaa sekä edistävät ruoansulatusta. Erityisesti raskaitten aterioiden yhteydessä pari haarukallistakin hapankaalia tekee jo ihmeitä.

Hapankaalia myydään sekä pästöroituna että pästöroimattomana ja näistä kahdesta kannattaisi aina valita tuo jälkimmäinen vaihtoehto. Ja miksi? No siksi, että pästörointi tarkoittaa kuumentamista ja kuumentaminen taas tarkoittaa entsyymien ja monien vitamiinien tuhoutumista. Kannata siis raakaa hapankaalia silloin, kun syöt sitä sellaisenaan.



Tähän reseptiin tosin sopii mikä tahansa hapankaali, sillä piirakka käy kuitenkin uunissa. Lisäsin täytteeseen myös pakastimen pohjalle unohtuneita sieniä, mutta jos omat varastosi ovat tyhjentyneet jo aika päiviä sitten, voit korvata sienetkin hapankaalilla. Niin ja muistathan käyttää piirakan valmistukseen nimenomaan luomuruisjauhoja (kuten kaikkeen muuhunkin), sillä valitettavasti kotimainen ruis sitoo itseensä valtavasti torjunta-ainejäämiä.
Pohja:

- 7 dl luomuruisjauhoja

- 2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

- 3 tl ruususuolaa

- 1/2 öljyä

- 3 dl vettä

Täyte:

- 4 dl suppilovahveroita

- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- sipuli

- 500 g hapankaalia

- 1 tl ruususuolaa

- 1 tl mustapippuria

- 1 tl kuivattua timjamia

(- 2 valkosipulinkynttä)

- 1/2 rkl luomuruisjauhoja

- 2 dl kaurakermaa

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse toinen osa taikinasta leivinpaperoidulle uuninpellille ohueksi levyksi. Kaulitse loput taikinasta jauhoitetulla leivinlaudalla yhtä suureksi levyksi.

Valmista täyte: pienennä ensiksi suppilovahverot pannulle ja kypsennä, kunnes kaikki neste on irronnut sienistä. Lisää pannulle öljy ja silputtu sipuli ja kuullota hetki. Lisää lopuksi myös hapankaali ja mausteet ja anna ylimääräisen nesteen hetken haihtua. Ripottele pannulle ruisjauhot ja lisää kasvikerma. Sekoittele ja anna täytteen kiehua vielä pari minuuttia. Ota valmis täyte pois levyltä ja anna jäähtyä noin viisi minuuttia.

Levitä täyte ruispohjan päälle uuninpellille. Jätä jokaiselle reunalle n. 4 cm tyhjää tilaa. Nosta varovasti (esim. kaulimen ympärille kiedottuna) toinen ruistaikinalevy täytteen päälle. Käännä alemman taikinalevyn reunat ylemmän levyn päälle ja painele reunat hyvin kiinni. Voi myös rypyttää reunoja haarukalla, lusikalla tai sormin.

Pistele piirakan kanteen haarukalla reikiä ja kypsennä sitten 200 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes kuoren pinta on muuttunut rapeaksi.
 

Hapankaalia myydään nykyään kaupoissa jo ties kuinka useaa eri merkkiä - myös luomuna. Kannattaa maistella eri merkkejä ja laatuja, jotta löydät oman suosikkisi. Turun seudulla asustaville suosittelen erityisesti Biofermen valmistamaa Isoäidin luomuhapankaalia. Täälläpäin asuville se on nimittäin lähiruokaa - hapankaalit valmistetaan Kaarinassa, 5,8 km:n päässä lähikaupastani. Suosittelen myös Luomukassin kautta tilattavissa olevaa Päijät-Hämeen Luomun yrttihapankaalia, joka makunsa puolesta sopii hyvin myös aloitteleville hapankaalihypettäjille.

2 kommenttia:

  1. Ooooih, mikä ohje! :b~~ Tällaiselle addiktoituneelle hapankaalin rouskuttajalle tekee hallaa katsoa edes kuvia. Ehdottomasti kokeiluun!

    Olen tainnut periä hapankaalihimoni isältäni, jolle teenkin jokaisena isänpäivänä, synttärinä ja muuna kissanristiäispäivänä hapankaalipiirakan omalla ohjeellani. En ole vielä saanut aikaiseksi postata sitä blogiini, vaikka viimeisen vuoden ajan onkin ollut tarkoituksena.. Vielä jonain päivänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, odottelen jo vesi kielellä - kaikki hapankaaliohjeet olisivat enemmän kuin mieluisia!

      Poista