keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Kasvispata taikinakuoressa




Lämpömittarilukemat eivät sitten vain millään tohdi pysytellä nollan alapuolella. Rupeaa jo kyllästyttämään tällainen ainainen syystalvi. Pakkasukolle vinkkinä, että joulu olisi kivempi valkoisena ja hiihtämäänkin olisi mukava päästä pitkästä aikaa...

Niin kauan kuin ei sentään vielä hellettä pidä, tekee mieli lämmitellä jatkuvasti höyryävän kuumien pata- ja uuniruokien äärellä. Parhaiten kasvispataan saa lämmittävän säväyksen vuoden 2013 vihanneksella eli chilillä ja rapsakan (lue: äärettömän herkullisen) pinnan tietenkin taikinakuorella. Ja kun on uuniruoasta kyse, kannattaa aina tehdä kerralla isompia satseja, niin ei mene lämmöt harakoille. Tällä reseptillä valmistuu kaksi kasvispataa 2 litran vetoisiin vuokiin, yhteensä siis 4 litraa (!!!)
 

Kasvispata:

- kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 iso sipuli

- 3 valkosipulinkynttä

- 1 pienehkö bataatti

- 3 porkkanaa

- 1 pieni purjo

- 2-4 keskivahvaa chiliä

- 1 tlk tomaattimurskaa

- 1 tlk (3 rkl) tomaattipyrétä

- ruususuolaa ja mustapippuria

Taikinakuori:

- 125 g vegaanista perunasosejauhetta (esim. EuroShopper)

- 1 3/4 dl spelttijauhoja

- 1/2 tl leivinjauhetta

- 1/2 tl ruususuolaa

- 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 dl kylmää vettä

Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipulit öljyssä. Pilko kasvikset ja lisää kattilaan. Voit lisätä pataan myös muita kaapistasi löytyviä juureksia ja vihanneksia, esim. parsakaalia, paprikaa tai kurpitsaa. Lisää 2 dl vettä ja tomaattimurska. Anna kasvisten kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia ja lisää tomaattipyree ja mausteet. Anna kiehua, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsyneet.

Valmista kasvisten kiehuessa taikinakuori. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Nypi kookosöljy jauhoseoksen joukkoon, niin että saat aikaan murumaisen seoksen. Sekoita kylmä vesi ripeästi taikinan joukkoon ja pyörittele tästä litteä taikinapallo. Jätä taikina hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Jaa taikina kahteen osaa ja kaulitse taikinapallot pyöreiksi levyiksi leivinpaperin päällä.

Kauho valmis kasvispata kahteen 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Nosta taikina kasvispadan päälle ja painele reunat kiinni vuoan reunoihin. Pistele taikinakanteen reikiä haarukalla ja kypsennä patoja 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Ota uuni pois päältä ja anna kypsyä vielä 5 minuuttia. Anna patojen jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti