keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Vadelma-suklaabrowniet







Samaan aikaan, kun itse kärvistelen mehupaastolla, jaan teille lukijoille nyt oikean herkkureseptin. Valmistin näitä brownie-leivoksia ensimmäistä kertaa ystävänpäiväksi ja sen jälkeen pariin otteeseen ihan muuten vaan... Ehkäpä viikonloppuna pitäisi taas leipoa...


Alkuperäinen resepti löytyi Vegaanin uudesta keittokirjasta, mutta luonnollisesti muutin aineksia reilusti terveellisempään suuntaan, jolloin browniet saivat aivan uudenlaisen ilmeen. Brownie-taikina valmistuu nopeasti, eivätkä brownie-ruudut vietä uunissakaan turhan kauan aikaa. Silti malttamaton ei sovi olla, sillä brownie-levyn on ehdittävä kunnolla jäähtymään ennen leikkaamista. Sitä paitsi brownie-palat maistuvat ehkä vieläkin paremmilta, kun annat niiden levätä yön yli jääkaapissa (tämä tosin taas vaatii kohtuutonta itsehillintää!).

Vadelmabrowniet (9 kpl) :

- 2 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

- 1 dl kaakaojauhetta

- 2 tl leivinjauhetta

- 1 tl aitoa luonnon vaniljaa jauhettuna

- 1/4 tl ruususuolaa

- 1/2 dl hasselpähkinärouhetta

- 2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 2 banaania

- 2 1/2 dl intiaanisokeria

(- tilkka kasvimaitoa)

- 50 g tummaa vegaanista luomusuklaata rouhittuna

- kourallinen pakastevadelmia

- kourallinen hasselpähkinärouhetta

Sekoita kuivat ainekset sokeria lukuun ottamatta keskenään sekaisin. Soseuta toisessa astiassa banaanit ja sekoita niiden sekaan sokeri ja kookosöljy. Käytä mielellään sauvasekoitinta soseuttamiseen ja sekoittamiseen. Kääntele jauhoseos banaanimössön sekaan ja lisää taikinan joukkoon tarvittaessa tilkka kasvimaitoa.

Päällystä leivinpaperilla tai voitele valmiiksi neliskulmainen uunivuoka. Kaada taikina uunivuokaan. Ripottele taikinan pinnalle suklaarouhe, vadelmat ja hasselpähkinärouhe. Kypsennä 200 asteessa uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Taikina saa jäädä hieman pehmeäksi sisältä.
Muista jäähdyttää taikinalevy hyvin ja leikkaa vasta sitten paloiksi.

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Farinata maa-artisokalla


Kovin kovin usein käy niin, että kun ryhdyn valmistamaan jotain erityistä ruokalajia, päädynkin loppujen lopuksi johonkin aivan erilaiseen ateriakokonaisuuteen. Se on jo pikemminkin sääntö kuin poikkeus omassa keittiössäni. Esimerkiksi viime lauantaina oli tarkoitus paistaa muutama lettu aamupalaksi, mutta lopulta päädyin testaamaan gluteenittomien uunissa valmistettavien pancakes'ien toimivuutta. Vielä paremmin kävi tänään, kun mielessäni olin suunnitellut valmistavani illalla perunapizzaa, mutta uunista putkahtikin ulos maa-artisokilla päällystetty italialainen leipä, farinata.

Kikherneomeletit alkavat olla jo aika tuttu juttu kasvissyöjien ja etenkin vegaanien keskuudessa. Farinata on samantyyppinen ruokalaji, joka valmistetaan vastaavasta taikinasta, mutta kypsennetäänkin pannun sijaan uunissa. Farinata on tyypillistä italialaista sormiruokaa, jota myydään kadunkulmissa välipalaksi kiireisille herkuttelijoille. Taikina valmistetaan jo edellisenä päivänä ja sen annetaan olla kylmässä yön yli. Farinatan voi päällystää lähes millä tahansa hyväksi havaitsemillaan täytteillä ja nauttia pizzan tavoin.

Taikina:

- 2 dl kikhernejauhoja

- 2 dl vettä

- 1 tl suolaa

- 1 tl kurkumaa

- 2 rkl oluthiivahiutaleita

- 1/2 dl öljyä + 2 rkl voiteluun

Täyte:

- 250 g maa-artisokkia

- 2 valkosipulinkynttä

- ripaus suolaa

- reilusti mustapippuria

- 1/2 tl timjamia

- loraus oliiviöljyä

(- pala purjoa)

Valmista taikina valmiiksi edellisenä päivänä tai mielellään vähintään 4 tuntia ennen kypsentämistä. Vispaa jauhot veden sekaan ja lisää mausteet ja öljy. Käytä kylmää vettä ja varmista, ettei taikinaan jää paakkuja. Säilytä taikinaa kylmässä.

Pese artisokat huolellisesti ja kypsennä ne höyryttämällä. Maa-artisokat kypsyvät hieman nopeammin kuin perunat. Juuresten kuoriminen on hankalaa, mutta ei välttämätöntä. Voit siis aivan hyvin käyttää mukulat kuorineen, kunhan peset jokaisen yksilön huolellisesti. Anna kypsien maa-artisokkien jäähtyä muutama minuutti ja pilko sen jälkeen n. 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele uunivuoka valmiiksi. Itse keksin käyttää kypsennykseen valurautapannua. Lämmitin pannun uunissa, jolloin sain näppärästi öljyttyä pannun, kun sulatin kuumalla pannulla 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä. Jos käytät paistinpannua, pidä huoli, että pannu ja etenkin kahva ovat molemmat uuninkestäviä! Kaada yön yli levännyt taikina voideltuun astiaan ja kypsennä pohjataikinaa ensin 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa sellaisenaan.

Vartissa pohja ehtii jo hyytymään kasaan ja voit sen jälkeen latoa päälle maa-artisokkaviipaleet. Pilko myös valkosipulinkynnet ja halutessasi pala purjoa ohuiksi viipaleiksi. Ripottele sipulit maa-artisokkien päälle tasaisesti. Lisää vielä mausteet sekä loraus hyvää oliiviöljyä ja kypsennä paistosta toiset 15 minuuttia jälkilämmöllä.

torstai 21. helmikuuta 2013

Sitruuna-rosmariinikeksit


Murotaikina valmistuu myös vegaanisena ja vieläpä ilman margariinia ja transrasvoja! Taikinan valmistus onnistuu vallan mainiosti kylmäpuristetulla kookosöljyllä, kunhan vain muistat pitää sitä ennen leivontaa huoneenlämmössä.

Alunperin tarkoituksenani ei ollut tehdä kekseistä gluteenittomia, mutta tällä kertaa kaapissani ei ollut tarjolla muuta kuin yksi avaamaton gluteeniton jauhoseospaketti. Muita jauhoja en uskaltanut käyttää, sillä avattujen jauhopussien säilytykseen käyttämästäni kuiva-ainekaapista löytyi tänään ensimmäinen jauhotoukka (YÖK!). Tarkemmin sanottuna ilmeisesti hinkalokuoriainen eli jo toukkavaiheen ohittanut otus :S

Onko kellään ollut kokemuksia kyseisistä loiseläjistä tai muista vastaavista? Miten helposti toukat erottuvat jauhojen joukosta? Uskallanko käyttää enää avattuja jauhopusseja?
Kauhuissani jo odottelen laajempien tutkimusten tuloksia... Meneeköhän tässä nyt koko kaapin sisältö vaihtoon? Toukathan eivät suinkaan kuulu vegaanin ruokavalioon.

Sitruuna-rosmariinikeksit (2 pellillistä):

- 2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 dl luomuruokosokeria

- 3 1/2 - 4 dl gluteenitonta jauhoseosta

- 1 tl leivinjauhetta

- 1/2 tl ruokasoodaa

- 1/2 tl aitoa vaniljajauhetta

- luomusitruunan raastettu kuori

- 1/2 rkl kuivattua rosmariinia

- 1/2 tl etikkaa

- 1 rkl vettä tai kasvimaitoa

Muista käyttää huoneenlämpöisiä raaka-aineita!

Sekoita kuivat aineet sokeria lukuun ottamatta sekaisin. Sekoita sokeri kookosöljyn joukkoon esim. sauvasekoittimella. Lisää vähitellen kuivat aineet, raastettu luomusitruunan kuori, etikka ja vesi. Muotoile taikinasta paksu taikinapötkö. Peitä taikina tuorekelmulla ja laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin kovettumaan.

Ota taikina kylmästä. Leikkaa taikinapötköstä paloja ja pyörittele niistä (kostutetuin käsin) pieniä taikinapalloja. Asettele pallerot leivinpaperilla päällystetylle pellille ja painele littaniksi. Paista keksejä uunissa 175 asteessa n. 15-20 minuuttia tai kunnes keksit ovat levinneet ja saaneet hieman väriä reunoihin.
 

Keksit toimivat parhaiten sellaisenaan teepikkuleipinä eli parhaimmassa tapauksesssa rauhaisan iltateehetken kruunaajina. Testaa keksejä esim. mansikka-rooibosjuoman kera :)

maanantai 18. helmikuuta 2013

Raa'at kuitukräkkerit


Mehulingolla mehuja valmistettaessa kasviksista jää itse mehun lisäksi jäljelle valtava määrä kuitumoskaa, jolle olisi myös hyvä keksiä hyötykäyttöä. Appelsiineja ja hunajaa -blogissa julkaistiin juuri sopivasti teksti mehustamisesta ja nimenomaan sen jäljelle jäävän moskan hyödyntämisestä. Vihannesjauheet ovat itselleni uusi tuttavuus, sillä olen lähes aina valmistanut mehujen jälkeen kräkkereitä. Vihannesjauheet kuulostavat kyllä mahtavan käyttökelpoisilta. Niistähän saisi oivan kuitulisän vaikkapa sämpylätaikinaan.

Kräkkereiksi kutsutaan/kutsun voileipäkeksien tapaisia suolaisia raakakeksejä. Kuidun sekaan voi lisätä käytännössä mitä tahansa mausteita ja liotettuja siemeniä tai pähkinöitä. Sen jälkeen massa vain kuivatetaan kasvikuivurissa yön yli ja seuraavana päivänä nautitaan rapeista naposteltavista.

Kuitukräkkerit ovat nimensä veroisia. Ainakin nämä versiot sisältävät runsaasti vatsaa hellivää kuitua ja saavat takuulla vatsan toimimaan paremmin. Siispä pienikin napostelu riittää. Eikä ainakaan heti alkuun kannata popsia pellillistä kerrallaan.


- talvimehun valmistuksesta jäljelle jäänyt kuitu

- 1 dl auringonkukansiemeniä (yön yli liottettuina)

- 2 rkl pellavansiemenrouhetta

- loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä

- 1 tl ruususuolaa

- 1 tl kuminansiemeniä

- 1 tl fenkolinsiemeniä

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään. Kaada massa leivinpaperilla päällystetylle kuivurinlevylle ja levitä noin 3 cm:n paksuiseksi levyksi. Tee levyyn valmiiksi viiltoja veitsellä, niin keksit on helpompi taitella sopivankokoisiksi ja -muotoisiksi levyn kuivuttua. Jätä "taikina" kuivuriin yön ajaksi.

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Talvimehu


Olen taas pitkästä aikaa valjastanut mehustimen käyttööni. Siellä keittiön kaapin alimmalla hyllyllä se oli jo ehtinyt hieman pölyttymään. Viime kerrasta kun on jonkin verran aikaa... Nyt olen kuitenkin saanut jälleen innostukseni takaisin ja parin mehukokeilun jälkeen haaveilen jo viikon detox-kuureista ja vaikka minkä sortin kehoa puhdistavista liemistä.

Ensimmäiseksi valmistamani mehu pysytteli vielä sesonkikasvisten rajoissa. Mehustaminen ei siis rajoitu pelkästään valoisaan vuodenaikaan, vaan mehuja voi aivan hyvällä omallatunnolla valmistaa myös talvisin. Talvella nimenomaan olisi syytä ottaa kaikki mahdolliset vitamiinit talteen ja vastapuristetussa mehussahan ne ovat mitä parhaiten imeytyvässä muodossa. 

Talvikauden herkullisin mehu syntyy tietenkin mehukkaista kotimaisista juureksista sekä etelän auringossa kypsyneistä raikkaista sitrushedelmistä. Kaupan vihannesosastolla sesonkituotteet tunnistaa etenkin hinnasta. Appelsiinit ovat tällä hetkellä järjettömän edullisia!

Mehuista talvisin (about 2 lasillista):

- 2 appelsiinia

- 4 porkkanaa

- 2 punajuurta

(- pieni pala tuoretta inkivääriä)

Kuori kasvikset ja poista niistä kannat ja huonot kohdat. Paloittele kasvikset mehustimeen mahtuviksi ja surauta juurekset ja hedelmät nestemäiseksi kullaksi. Voit halutessasi kaataa mehun vielä blenderiin ja tasata maut tai suodattaa mehun suoraan lasiin.

P.S. Emmehän me suinkaan heitä mehustamisesta jäljelle jäänyttä arvokasta kuitua suinpäin roskikseen? Ehei, seuraavassa postauksessa vinkki sen jäljelle jäävän moskan hyötykäyttöön.

torstai 14. helmikuuta 2013

Savutempe-tattarisalaatti



Kiitos Palkuaisen, pääsin samantien testaamaan myös lupiinitempeä. Lupiinitempe valmistetaan sinilupiinin siemenistä ja se sisältää jopa enemmän proteiinia kuin hernetempe. Palkuaisen tempevalikoimaan kuuluu myös herne-lupiinitempe, joka sekin varmasti maistuisi savulla aromisoituna. Lupiinitempekin muistuttaa ulkonäöltään tavallista tempehiä, mutta se on kauniin keltaista ja paistettaessa siihen muodostuu vielä upeampi kullankeltainen pinta.

Ruokaisat salaatit ovat parasta arkiruokaa mitä tiedän. Valmistus käy yleensä kädenkäänteessä ja mahansa saa nopeasti ja makoisasti täyteen vähällä vaivalla. Tämän salaatin voi nauttia joko saman tien lämpimänä tai yhtä hyvin jäähtyneenä tai jääkaapissa vetäytyneenä. Voin taata, että salaatti maistuu aivan yhtä hyvältä, jollei jopa paremmaltakin, kun se on ensin saanut vetäytyä kylmässä vähintään yön yli.


- 100g lupiinitempeä

- 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 tl nestesavua

- 2 dl kokonaisia tattarisuurimoita + 4 dl vettä + 1 tl merisuolaa

- kourallinen luomurucolaa

- 4 aurinkokuivattua tomaattia

- 1-2 avokadoa

- loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä

- mustapippuria & ruususuolaa

(- pieni pala punasipulia)


Huuhtele tattari huolellisesti sekä kiehuvan kuumalla että kylmällä vedellä. Huuhtelun jälkeen kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen suola ja tattarisuurimot. Keitä tattari kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan eli noin 10 minuuttia. Voit vielä huuhdella tattaria kypsänäkin, niin vältyt varmasti allergiaoireilta. Valuta kypsä tattari huolellisesti.

Kuutioi tempe pieniksi paloiksi. Kuumenna kookosöljy pannulla ja ruskista tempe öljyssä. Mausta tempe nestesavulla paistamisen loppuvaiheessa. Jollet omista nestesavua, voit käyttää myös savupaprikajauhetta. Lisää savupaprika pannulle jo samaan aikaan öljyn kanssa.

Silppua aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi tai suikaleiksi. Kuutioi avokadon hedelmäliha. Leikkaa punasipulista muutama ohut rinkula.

Kasaa kaikki ainekset tarjoiluastiaan: valutettu tattari, lupiinitempe, aurinkokuivatut tomaatit, avokado, punasipuli ja reilu kourallinen rucolan lehtiä. Sekoita ainekset keskenään, lorauta joukkoon reilusti oliiviöljyä ja mausta vastarouhitulla mustapippurilla ja ruususuolalla. 

Nauti ystävän seurassa!

lauantai 9. helmikuuta 2013

Kookos-lime-laskiaispullat


Kahden epäonnistuneen gluteenittoman pullataikinan jälkeen ymmärsin lopulta antaa periksi ja valmistin ihan tavallisia pullia laskiaiseksi. Alkaneen vuoden missionani on kuitenkin kehittää toimiva, maukas ja gluteeniton pullataikinan ohje, jotta ensi vuonna ei tarvitsisi enää turvautua spelttijauhoihin. Todennäköisesti minulla riittää siis köyhiä ritareita koko vuodeksi!

Pullataikinan ohje on melkein suoraan jauholaatikon kyljestä, eivätkä täytteetkään lopulta poikkea kovin paljon perinteisistä. Pullien voiteluun kannattaa kokeilla Kamomillan konditorian ohjeita. Suosittelen itse etenkin agar-agar-hyytelön käyttämistä.

Näitten kanssa sopii sitten hörppiä kuumaa kasvimaidosta valmistettua kaakaota tai tätä raakaa pirtelöä.

Pullataikina (8 isoa pullaa):

- 2 1/2 dl vettä

- 25 g tuoretta tai 1 pss kuivahiivaa

- 3/4 tl ruususuolaa

- 1 dl intiaanisokeria

- 2 tl kardemummaa
 
- n.  6-8 dl spelttijauhoja

- 3/4 dl  kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna

Lisäksi: kookoshiutaleita ja/tai mantelilastuja

Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää neste 42-asteisena ja sekoita joukkoon myös kardemumma, suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samalla hyvin. Alustamisen loppuvaiheessa lisää sulatettu kookosöljy. Taikina on valmista, kun se alkaa irtoilla kulhon reunoilta. Laita taikina siinä vaiheessa kohoamaan lämpimään paikkaan peitettynä 30 minuutiksi.

Kaada valmis taikina jauhoitetulle leivonta-alustalle. Vaivaa taikinaa hyvin, jotta kaikki ilmakuplat katoavat. Muotoile käsin taikinapötkö ja jaa se kahdeksaan yhtä suureen osaan. Pyörittele palaset tasaisiksi pulliksi ja nosta uuninpellille kohoamaan. Kohota pullia n. 20-30 minuuttia peitettynä. Voit valmistaa llä välin agar-agar-seoksen.

Voitele pullat, ripottele niiden pääälle kookoshiutaleita tai mantelilastuja ja paista sen jälkeen 225-asteisessa uunissa n. 10-13 minuuttia.



Täyte nro 1:

- luomumansikkahilloa

- 1 tlk Alpro Airy & Creamy -kermaa

- muutama pisara limetin mehua

- 1-2 dl jähmettynyttä kookosmaitoa

- aavistus steviaa tai 2 rkl sokeria

- 1 rkl raastettua luomulimetin kuorta

(- tomusokeria)

Valmista täyte vatkaamalla tölkillinen kermaa kuohkeaksi vaahdoksi. Etenkin sähkövatkaimettomille tiedoksi, että  puserrus limetin mehua auttaa kummasti vaahdon jähmettymisessä. Kermavaahdon joukkoon lisätty kookosmaito vaikuttaa maun lisäksi myös vaahdon koostumukseen edullisesti. Voit makeuttaa vaahdon mielesi mukaan joko stevialla tai sokerilla. Lisää mausteeksi vielä raastettua limetin kuorta ja muista käyttää nimenomaan luomulaatuisia yksilöitä.

Lusikoi vaahto pursotinpussiin. Leikkaa pullista "kannet" irti ohuelti. Lusikoi jokaisen pullan keskelle vajaa ruokalusikallinen luomumansikkahilloa. Pursota kermavaahto hillon ympärille. Nosta kannet takaisin pullien päälle ja koristele pullat halutessasi tomusokerilla.


Täyte nro 2:

- mantelimassaa tai mantelivoita

- 1 tlk Alpro Airy & Creamy - kermaa

- muutama tippa sitruunanmehua

(- 1/2 dl soijajogurttia)

- aavistus steviaa tai 2 rkl sokeria

(- tomusokeria)

Valmista kermavaahto samalla tavalla kuin ensimmäisenkin täytteen ohjeessa. Tällä kertaa voit lisätä kookosmaidon tilalle soijajogurttia ja limetinmehun tilalle pari pisaraa sitruunanmehua.

Leikkaa mantelimassapötköstä ohuita lantteja ja asettele jokaisen pullan keskelle kaksi siivua tai lusikoi vajaa ruokalusikallinen mantelivoita. Pursota kermavaahto reunoille ja aseta pullan kansi paikoilleen. Koristele halutessasi tomusokerilla.

P.S. Yksi tölkki Alpron Airy & Creamy -kermaa riittää noin kahteen pellilliseen pullia eli kaksinkertaiseen annokseen.

torstai 7. helmikuuta 2013

Kermainen kurpitsa-nauriskeitto


  
Mitä kaikkea kurpitsasta voikaan valmistaa! Olen tämän vuoden aikana testannut kurpitsaa jo useassa ohjeessa. Tämän reseptin voittanutta en kuitenkaan vielä tiedä. Kurpitsakeitto on aivan älyttömän yksinkertainen herkku. Olen käytännössä vihainen itselleni siitä, etten ole aiemmin älynnyt valmistaa kurpitsasta keittoa, vaikka olen sitä niin moneen otteeseen ja niin monessa muussa muodossa jo syönyt.

Yksinkertaisesti....

Kurpitsa-nauriskeitto:

- 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 2 tl kuivattua timjamia

- 1 sipuli

- pari valkosipulinkynttä

- 750 g kurpitsaa

- 2-3 pientä naurista

- 5 dl suolatonta kasvislientä tai vettä 

- 1 1/2 tl ruususuolaa

- ripaus intiaanisokeria

- 2 dl kasvikermaa

Kuori ja paloittele kurpitsa sekä nauriit. Kuori ja silppua myös sipuli ja valkosipulinkynnet valmiiksi. Kuumenna kookosöljy suuressa kattilassa. Lisää öljyyn timjami, sipuli ja valkosipuli. Kuullota mausteet. Lisää joukkoon valmiiksi pilkotut nauriit ja kurpitsa. Anna kasvisten paistua hetki öljyssä koko ajan sekoitellen. 

Lisää kattilaan kasvisliemi tai vesi, ruususuola ja lisäksi vielä ripaus intiaanisokeria. Keitä kasvikset kypsiksi. 

Kun kasvikset ovat kypsyneet pehmeiksi, ota kattila pois levyltä ja kaada osa keittoliemestä talteen. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kasvikerma ja lisää tarvittaessa talteenotettua keittolientä, jotta saat keitosta sopivan juoksevaa. Nosta kattila takaisin levylle ja anna keiton vielä kiehua miedolla lämmöllä parin minuutin ajan. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Muumipapan kanssa  kauniita värejä ihmettelemässä...

maanantai 4. helmikuuta 2013

Yrttinen sitruuna-hernetempe, keitetyt nauriit ja itämainen punakaali

Illan hämyisyydestä johtuen kuvatkin jäivät melko synkiksi....

Olen ties kuinka kauan yrittänyt metsästää Turusta nauriita. Oletin näet, että naurissesonki olisi painottunut nimenomaan syksyyn ja niitä olisi myynnissä yli talven. Sain metsästysreissuillani kuitenkin kuulla, että naurissato jäi viime vuonna kovin vähäiseksi ilmojen vetisyyden vuoksi ja siksi niitä on niin pirun vaikea löytää.

Palkuaisen hernetempe taas oli toinen tuote, jonka hankkimista jouduin odottamaan, kun sen myynti Turussa oli hetkellisesti katkolla (oletan, että kyse oli tuotteen valtavasta suosiosta). Turussa hernetempeä myyvät tällä hetkellä ainoastaan Ruohonjuuri sekä Vegekauppa. Tempen saatavuus muista kaupungeista kannattaa tsekata Palkuaisen nettisivuilta

Odottamiseni kuitenkin palkittiin, jälleen kerran. Tempe tulee tästä lähin korvaamaan keittiössäni tofun aina kun se vain on mahdollista.



Hernetempe on melko miedon makuista, eli se sopii hyvin perinteiseen soijatempehiin tutustumattomalle. Jatkossa tarkoituksenani on maistella muitakin Palkuaisen tuotteita ja aion postailla niistäkin, kunhan rahatilanteeni taas sallii ruokashoppailun :P Suosittelen todella tutustumaan Palkuaisen tuotteisiin. Tempet sopivat mallikkaasti monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon ja ovat lisäksi ekologisia tuotteita. Härkäpaputempeä ja hernetempeä valmistetaan myös luomuna.

Pilkoin tempen pieniksi paloiksi mutta siitähän voisi yhtä hyvin paistaa pihvejäkin...

Sitruuna-yrttitempe (2:lle):

- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 300g hernetempeä

- 1 rkl mieluista kuivattua yrttisekoitusta, esim. timjamia, rosmariinia ja meiramia

- 1 tl kuminansiemeniä

- 2 tl luomusoijakastiketta

- yhden sitruunan mehu 

Pilko tempe valmiiksi pieniksi ja ohuiksi paloiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä hetki mausteita. Lisää tempepalat pannulle ja anna niiden ruskistua hyvin varovasti käännellen. Mausta tempe paistamisen lopuksi soijakastikkeella ja sitruunanmehulla.

Nauriit muuttuvat keitettäessä kauniin kullankeltaisiksi.

Maukkaat keitetyt nauriit:

- 4 pientä naurista

- vettä

- ripaus ruususuolaa

- n. 2 tl intiaanisokeria

- 1 kanelitanko

Kuori nauriit ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Kannattaa valita mahdollisimman pieniä yksilöitä, sillä ne maistuvat juuri parhailta. Upota nauriit kiehuvaan veteen ja vähennä veden määrää, niin että nauriit juuri ja juuri peittyvät pinnan alle. Mausta keitinliemi ruususuolalla, intiaanisokerilla ja kanelitangoilla. Anna nauristen kypsyä kauniin keltaisiksi ja ota keittoliemi talteen - voit valmistaa siitä vielä vaikkapa kastikkeen tai käyttää lientä kasviskeiton pohjana.

Kypsennetty punakaalilisuke:

- n. 300 g punakaalia

- reilu 1 tl ruususuolaa

- peukalonpäänkokoinen pala tuoretta inkivääriä

- 1 punainen chili

- 2 valkosipulinkynttä

- 1-2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 tl jauhettua korianteria

- kunnon loraus omenaviinietikkaa

Hienonna punakaali ohuiksi suikaleiksi. Siirrä suikaleet kulhoon ja hiero suola kaaliin. Jätä vetäytymään. Suola auttaa punakaalia säilyttämään kauniin värinsä kypsentämisen aikana.

Kuori ja raasta inkivääri, silppua chili ja valkosipuli. Kuumenna kookosöljy pannulla. Lisää punakaali, inkivääri, chili ja valkosipuli kuumalle pannulle ja kypsennä kaali pehmeäksi välillä sekoitellen (n. 8 min). Kun kaali on ehtinyt hieman pehmentyä, lisää joukkoon etikka. Samalla voit lisätä tilkan nauriitten keittolientä. Hauduta vielä jonkin aikaa, jotta maut tiivistyvät ja kaali on täysin pehmentynyt.

lauantai 2. helmikuuta 2013

Sitruuna-unikonsiemenmuffinit

  
Muffinivillitys jatkuu... Sitruunan ja unikonsiementen kombinaatio on kovin yleinen etenkin jenkeissä ja briteissä. Eikä suotta. Näissä muffineissa yhdistelmä ainakin toimii hienosti.

Näin happamaan taikinaan kannattaa leivinjauheen lisäksi lisätä myös ruokasoodaa. Sillä kohoaminen on taattu. Vegaanileivonnassa kohotuksen apuna kannattaa käyttää myös etikkaa, joka tehostaa kohotusaineiden vaikutusta. Eikä syytä huoleen; etikka ei kuitenkaan maistu valmiissa leivonnaisissa. Maissitärkkelystä voi käyttää myös kananmunan korvikkeena sitomaan taikinaa yhteen. Se ei kuitenkaan ole välttämätön ainesosa.



Sitruuna-unikonsiemenmuffiinit (n. 8 kpl):

- vajaa 2 dl spelttijauhoja

- 1 2/3 dl intiaanisokeria

- 1 tl leivinjauhetta

- 1/2 tl ruokasoodaa

(- 2 rkl maissitärkkelystä)

- 1 rkl unikonsiemeniä

- 2 rkl raastettua luomusitruunankuorta

- 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä 

(- puolikkaan sitruunan mehu)

- 1/2 dl kasvimaitoa

- 1 tl omenaviinietikkaa

- 1 dl maustamatonta soijajogurttia

Sekoita kuivat aineet ja sitruunankuoriraastekeskenään. Murusta mahdolliset sokeripaakut sileiksi. Lisää joukkoon vesihauteessa sulatettu kookosöljy. Sekoita kasvimaito, etikka ja sitruunanmehu keskenään. Lisää ne öljy-jauhoseokseen muutamassa erässä. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi ja pyöräytä joukkoon vielä soijajogurtti.

Kaada valmis taikina valmiiksi voideltuihin (tai paperisiin) muffinivuokiin nopeasti, jotta et ehdi syödä koko taikinaa sellaisenaan. Täytä vuoista ainoastaan 2/3, niin muffineille jää kohoamisvaraa. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla, sillä intiaanisokerin tuoma tumma väri saattaa hämätä.