lauantai 24. toukokuuta 2014

Lämmin kurkkukeitto


Kylmä kurkkukeitto olisi ehkä ollut sopivampi valinta näille helteille. Kummastuin kuitenkin löytäessäni kurkkukeiton reseptin, jossa kurkkukin kypsennettiin (ennenkuulumatonta!) ja halusin tietysti heti tietää miltä kypsennetty kurkku maistuu. Ja hyvältähän se, oikein kurkkumaiselta ja kesäiseltä. Yhdistin keittoon kurkun seuraksi vielä paria eri villivihannesta ja sain siitä vieläkin maistuvamman ja ravinteikkaamman. Jos lämmin keitto ei oikeasti vaan houkuttele, niin keiton voi myös syödä jäähtyneenä tai vaikka jääkaappikyllmänä, kuten itsekin teen tässä parhaillaan (tankatakseni sekä viilentääkseni oloani neljän tunnin rannalla loikoilun jälkeen).

Kurkkukeitto (4:lle):

- 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 sipuli

- 2 jauhoista perunaa (n. 200 g)

- 1 iso kurkku tai kaksi pienempää (n. 400 g)

- puolikas kesäkurpitsa

- 1/2 litraa nokkosen tai vuohenputken lehtiä

- 1 tl basilikaa & 1 tl oreganoa

- kasvislientä

- ruususuolaa & mustapippuria 

(- 1 dl kaurakermaa)

Silppua sipuli. Kuutioi kurkku ja kesäkurpitsa. Silppua myös villivihannesten lehtiä pienemmiksi. Nokkosen lehdet kannattaa myös ryöpätä ennen käyttöä.

Kuullota aineksia kattilassa öljyssä kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä kannen alla. Lisää myös basilika ja oregano. Kaada kasvisliemi kattilaan, niin että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Jatka hauduttamista 15 minuuttia ja soseuta keitto lopuksi. Jos lisäät keittoon vielä kermaa, nosta kattila takaisin levylle ja anna sen kiehahtaa. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

 
Alkuperäinen resepti: Pirkka-lehti 5/2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti