tiistai 10. maaliskuuta 2015

DONITSITALKOOT ELI ERNOLD'S


  
Siitä on jo muutama kuukausi aikaa, kun innostuin kuorruttamaan vegaanisia donitseja. Idean sain niinkin rikkaasta ideapankista kuin Pinterestistä, jossa ei yksinkertaisesti voi olla törmäämättä toista herkullisempiin ruoka- ja leivoskuviin. Paljastettakoon tässä samalla myös allekirjoittaneen käyttäjätunnus Elma Susanna,  sillä olen koonnut omalle sivulleni jo melko kattavan "taulun" eli kollaasin kaikkein houkuttelevimmista otoksista. Toivon mukaan motivoituisin Pinterestin myötä räpsimään itsekin hieman mairittelevampia kuvia aikaansaannoksistani.


Donitsireseptini on hyvin perinteinen, eikä sen valmistaminen ole pullataikinan vaivaamista hankalampaa. Huomionarvoisinta donitsien valmistuksessa on paloturvallisuuudesta huolehtiminen. Kun donitseja paistetaan öljyssä, on hyvä pitää käden ulottuvilla kattilan kansi, sammutuspeite tai jokin muu vastaava väline, jolla ylikuumentuneen öljyn nostattamat liekit voidaan tarvittaessa tukahduttaa.

Donitsien valmistus muuttuu enemmän näpertämiseksi, siinä vaiheessa, kun donitseja aletaan kuorruttaa. Donitsien kuorruttaminen sopii pienemmillekin kätösille ja siitä saa myös hauskan ohjelmanumeron illanistujaisiin. Jokainen voi valita itselleen mieluisimmat kuorrutevaihtoehdot.

Donitsitaikinan ohjeen lisäksi jaan kaksi helppoa kuorrutusreseptiä, jotka ovat ehdottomasti omia suosikkejani. Kinuskikuorrutteeseen olen yhdistänyt hasselpähkinärouhetta ja suklaakuorrutteeseen Marianne-rouhetta tai kookoshiutaleita. Kuorrutteita voi myös sekoittaa keskenään!

DONITSITAIKINA (n. 40 pikkudonitsia):

- 50 g tuorehiivaa

- 5 dl vettä/kauramaitoa

- 125 g kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 dl intiaanisokeria

- 1 tl ruususuolaa

- spelttijauhoja

Lisäksi:

- öljyä uppopaistamiseen (esim. kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä)

Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon kauramaito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja liota kaura-öljyseokseen. Lisää sokeri ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikina. Vaivaa taikinaa kunnes se ei enää ota kiinni kulhon reunoille. Peitä taikina ja jätä kohoamaan lämpimään.

Voit jatkaa leipomista, kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Jaa taikina osiin ja leikkaa osista pieniä paloja. Pyörittele kaikki taikinapalat pikkupulliksi ja jätä kohoamaan uuninpellille.

Kuumenna öljy suuressa kattilassa. Paloturvallisuussyistä, pidä kattilan kansi koko ajan lähettyvillä, äläkä käytä liesituuletinta. Älä myöskään päästä vettä öljykattilaan.Voit testata pienellä taikinapalalla, koska öljy on tarpeeksi kuumaa. Kuumassa öljyssä taikinapala jää öljyn pinnalla tirisemään ja sen väri tummenee nopeasti.

Tee pikkupulliin keskelle reikä ja tipauta rinkilät kuumaan öljyyn kypsymään. Käännä donitsit, kun ne ovat saaneet tarpeeksi väriä ja nosta kypsät donitsit reikäkauhan avulla ritilän päälle valumaan ja jäähtymään. Kypsän donitsin tunnistaa sen keveydestä. (Kuinka ironista!)

Donitsit kannattaa kuorruttaa heti, kun ne ovat ehtineet jäähtyä.



SUKLAAKUORRUTE:

- 150 g tummaa suklaata

- 1 dl kauravispikermaa

- nokare kylmäpuristettua kookosöljyä

Lisäksi:

- kookoshiutaleita

- Marianne-rouhetta

Lisää ainekset kattilaan ja kuumenna kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Sekoittele varovasti. Kasta donitsit ensin lämpimään suklaakuorrutteeseen ja käytä sitten joko kookoshiutale- tai Marianne-rouhelautasella.


KINUSKIKUORRUTE:

- 1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 2 dl kauravispikermaa

- 2 dl intiaanisokeria

- 2 rkl vaahterasiirappia

Lisäksi: hasselpähkinärouhetta

Valmista kinuski kattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä sekoitellen noin parisenkymmentä minuuttia. Testaa kinuskin jähmeyttä tipauttamalla tippa kinuskia kylmään veteen. Valmis kinuski jähmettyy vedessä ja sitä on helppo muovailla sormin.

Kasta donitsit ensin lämpimään kinuskiin ja sitten hasselpähkinärouheeseen. Voit myös jättää pähkinärouheen väliin ja tehdä pelkän kinuskikuorrutteen päälle raitoja suklaakuorrutteesta.



2 kommenttia:

  1. Apua, voi ei ja slurpsis! Herätät kaihoisia muistoja niiltä ajoilta, kun Arnoldsin vegaaninen tumma suklaa-donitsi oli vielä valikoimassa.
    Näihin kun pääsisi käsiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan Arnold's minkäs teit, pitäisi varmaan laittaa vihaista palautetta, jotta joskus pääsisi vielä niitäkin donitseja syömään. Menköön nämä nyt paremman puutteessa ;)

      Poista